mandag, 27 august 2012 16:06

Ho Maren

Skrevet av 
Ranger denne artikelen
(2 Stemmer)
Marius Amdam Marius Amdam Marius Amdam

Maren Johanne Olsdotter Jektvik ble født på Jelsøya i Kvenværet i 1811. Faren het Ola Larsen og moren var Randi Jonsdotter. Maren ble konfirmert den 25. november 1827 i Dolm kirke. Få år etter kom hun i tjeneste hos gamle sogneprest Tobias Brodtkorp på Dolm, og det fortelles at hun var svært godt likt.

I juli 1833 ble hun gift med Ola Pedersen fra Jektvika på Dolmøya. De mistet sitt eneste barn ved fødselen i 1834.  Maren og Ola var selveiere, og det går frem at de stod seg bedre økonomisk enn de fleste. Som vanlig var, drev Ola jorda og sjøen sammen med kona si og tjenerne.

Under skreifisket ved Titran våren 1847 ble Ola syk. Han reiste hjem, men ble raskt verre og døde etter et par uker. Ikke lenge etter ble Maren anklaget for å ha forgiftet mannen sin. Det ble foretatt obduksjon av liket, anklage ble reist, og den 27. juni 1848 kom saken opp for Fosen underrett. Der ble Maren frikjent. Det ble hun også i Søndre Amts overrett 21. august samme år. Men da saken kom opp for Høyesterett 25. november 1848, ble hun dømt til døden ved halshugging.

Dommen ble fullbyrda på Dolmøya den 11. juni 1849.

«Kanskje hadd a Maren skyld. Kanskje - men vi veit det itj».

Vi vil aldri få greie på om Maren var giftmorderske eller ikke. Vi legger heller ikke vekt på det i dette stykket. Det vi legger vekt på, er at på tross av usikkerheten og på tross av tvil, så skjedde det utrolige: Maren ble dømt til å miste livet. For dem omkring henne kom først sjokket, senere kom skyldfølelsen. Når vi nå, mer enn 150 år etter, vil fortelle historia om Maren igjen, er det ikke bare på grunn av at historia om Maren er full av spenning og dramatikk. Den har noe å fortelle oss. Den forteller om hvor svake vi er, men også om hvor sterke vi kan være.

Ei tidløs historie om menneskelig styrke og svakhet, om indre krefter og ytre påvirkning, om et enkeltmenneskes håpløse, ensomme kamp for egen verdighet og om skremmende krefter som tar overhånd.

Lest 2141 ganger Sist redigert mandag, 27 august 2012 16:14
Mer i denne kategorien « 25 år på Dolm