Feil
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med Id: 66
mandag, 01 juli 2013 00:00

Rolle: Maren 2013

Skrevet av 
Maren 2013 Maren 2013 Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Årets Maren er Karen Anne Klingenberg Aalmo.

Karen Anne er født i 1971 og vi får dermed ei Maren som er på samme alder som det Maren var i 1849. Hun er oppvokst på Sandstad, Hitra, og har bodd i Trondheim de siste årene der hun arbeider som lærer ved Saupstad skole. Hun synes det er stor stas å få lov til å spille Maren i årets oppsetning, og husker godt første gang Maren ble satt opp med Vibeke Aune som Maren (Vibeke Aune delte rollen med Monika Broholm i 1986 (red.anm.)). Hun har sett stykket tre ganger, og har også et spesielt forhold til Dolm der hun tilbrakte to somre som guide i regi av museet på begynnelsen av 1990-tallet. Hun har holdt på med drama og teater hele livet; de siste årene spesielt rettet mot barn og unge. Hvis døgnet hadde flere timer, hadde hun gjort mer av det enn hun får tid til nå. 

Maren Johanne Olsdatter Jektvik ble født på Jelsøya i Kvenværet i 1811. Hun hadde tjeneste på Dolm prestegård, like ved kirken stykket spilles i. I 1933 gifter hun seg med Ola, og de mister sitt eneste barn ved fødselen. Da Ola blir syk, og senere dør, begynner det å gå rykter om at det er Maren som har skyld i det.

Ho virker nærmest lettet over at Ola er borte, og dette blir det rykter av. Det ender med at Andres, som er bror til Ola, går til lensmannen og anmelder Maren. Saken får tre runder i rettsapparatet, der Maren frifinnes to ganger, men blir dømt den tredje i Høyesterett. Dommen fullbyrdes på Dolmøya i 1849, like ved der Maren og Ola har gården sin.

Var Maren lykkelig med Ola? Kanskje Maren ikke hadde det godt, og ble lettet da hun slapp å leve mer sammen med Ola? Men å forgifte ham? Og hva skjedde i ungdomsårene da Maren var i tjeneste på Dolm prestegård? Kanskje ønsket Maren å leve livet sammen med en annen, en som hun aldri fikk? I 2013-oppsetningen vil disse spørsmålene bli litt klarere, og kanskje vi får noen svar. 

 

Lest 2155 ganger
Mer i denne kategorien Regissør 2013 »